Før skolealder

Småbørn i alderen 2 til 5 år kan også have gavn af kiropraktisk behandling. Barnet er nu i en fase hvor mange af kroppens motoriske færdigheder udvikles og udforskes. Barnet skal i denne periode bl.a. lære at balancere, stå på et ben, hoppe, løbe, hinke etc og det kan derfor ikke undgåes at barnet får nogle bump og buler ind i mellem. Typisk kan irritationstilstande i kroppens led og muskler opstå efter fald eller små slag eller stamme helt tilbage fra fødslen. I nogle tilfælde løsner kroppen selv op for spændinger i muskler og led, andre gange har kroppen brug for en hjælpende hånd i form af behandling.

I denne aldersgruppe har børnene ofte svært ved at udtrykke præcist hvor de har ondt. Ofte kompenserer de for det som generer dem. I nogle tilfælde fortsætter de med leg og fysisk aktivtet bare med et ændret bevægemønster.

Vær opmærksom på følgende symptomer hos dit barn.

Dette kan skyldes irritationstilstande i kropprens nervesystem, muskler eller led.

 • Vedvarende klage over smerter efter fald eller slag
 • Klager over hovedpine
 • Skæv hovedstilling
 • Dårlig koordination
 • Usikker balance
 • Forsinket/forstyrret udvikling af grov- og finmotorik
 • Søvnforstyrrelser
 • Sprogvanskeligheder
 • Hyperaktivitet og rastløshed
 • Problemer med forstoppelse
 • Astma

Forundersøgelse

Ved første besøg hos kiropraktoren indledes med en samtale, hvor forældrene typsik fortæller om det problem der bekymre dem vedr. barnet. Herefter undersøges barnets holdning, motoriske færdighed, funktionen af muskler, led og nervesystem. Det er ikke altid at barnet har lyst til at lege med, så nogle gange bliver undersøgelsen lavet over flere besøg afhængigt af hvor hurtigt barnet føler sig trygt. Det er sjældent, at der foretages røntgenundersøgelse af børn i klinikken. Afsluttende vurderes der, om barnet vil have gavn af et kiropraktisk behandlingsforløb i klinikken og om eventuelle andre problemstillinger skal vurderes af andre faggrupper først.

Ledbehandling

Den manuelle behandling af småbørn er skånsom og uden bivirkninger og adskiller sig fra de teknikker, der bruges på voksne patienter. I nogle tilfælde kommer der en lille klik-lyd fra leddet under behandlingen, hvilket skyldes udligning af undertryk i ledvæsken, idet leddet bevæges. Med udgangspunkt i nærvær og tålmodighed bliver behandlingen ofte udført gennem leg med barnet. I 2-3 års alderen kan barnet godt være genert og siger fra i forhold til fremmede. Derfor er det vigtigt at komme på klinikken med et barn, der ikke er alt for træt og sulten. Så er der mere overskud til leg og behandling. I nogle tilfælde kan det være en god idé at tage ældre søskende med, det skaber tryghed og flytter barnets fokus.

Muskulær behandling

Når småbørn har irritation i ét eller flere led i rygsøjlen, så kompenseres der ofte med en øget spænding i muskulaturen omkring. Derfor vil en kiropraktorbehandlingen også omfatte små, lette tryk på musklen eller små udstræksøvelser så muskulaturen opnår et normalt spændingsniveau igen.