diskusprolaps

Prolapspakke

20. april, 2023

Når man får en diskusprolaps er det udtryk for, at de yderste lag i bruskskiven, diskus, er blevet svage og ikke kan ’holde på’ den bløde kerne, der findes midt i brusken.

Alle kan få en diskusprolaps. Kiropraktoren har 6 års uddannelse fra universitetet og er specialist i rygsygdomme som fx diskusprolaps. Derfor giver det offentlige et særligt højt tilskud til et pakkeforløb til disse sygdomme i op til 1/2 år.

Prolaps i lænderyggens bruskskiver

Diskusprolapser opstår som en del af de naturlige slidforandringer/degenerative forandringer i ryggen og forekommer hos ca. 25 % af 40-årige danskere.

Diskusprolapser er næsten lige hyppige hos mennesker med og uden rygsmerter. Sandsynligheden for at få diskusprolaps er dog også arveligt betinget. Rygning og overvægtigt øger også risikoen. I de fleste tilfælde er der ikke en klar udløsende årsag til, at diskusprolapsen opstår, men hos nogle udløses den i forbindelse med en bestemt belastning fx et løft. Tidens Kiropraktor står klar med det helt rigtige tilbud!!

Diskusprolaps i nakken og lænderyg

En diskusprolaps er en udposning på en af de bruskskiver (diskus), der sidder mellem rygsøjlens knogler/hvirvler.

En diskusprolaps er et udtryk for, at de yderste lag i bruskskiven, diskus, er blevet svage og ikke kan ’holde’ på den bløde kerne, der findes midt i brusken. Diskusprolapser opstår som en del af de naturlige slidforandringer og forekommer hos ca. 25 % af 40-årige danskere.

Alle kan dog risikere at få en diskusprolaps, men sandsynligheden for at få diskusprolaps er også arveligt betinget. Rygning og overvægtigt øger fx risikoen.

I de fleste tilfælde er der ikke en klar udløsende årsag til, at diskusprolapsen opstår, men hos nogle udløses den i forbindelse med en bestemt belastning, fx et løft.

Symptomer på diskusprolaps

De mest almindelige symptomer på en diskusprolaps er smerter og snurrende fornemmelser i armen eller i benet/ballen. Der kan også være et område på benet eller på armen, hvor du ikke kan mærke så meget, som du normalt kan.

Du kan også opleve, at benet eller armen ikke er så stærk, som det plejer at være. Mange har også smerter i ryggen, men det er ikke altid tilfældet. Smerterne kan være meget voldsomme den første tid og kan påvirke, hvor meget du kan bevæge dig, om du kan sove og selvfølgelig, hvordan dit humør er.

Behandling

En diskusprolaps heler naturligt. Du kan sammenligne det med måden, hvorpå et sår heler. Derfor vil der gå noget tid, inden smerterne forsvinder.

Første del af behandlingen er rådgivning om, hvad du kan gøre for, at smerterne ikke skal være for voldsomme. Det kan være stillinger eller bevægelser, der hjælper, eller det kan være smertestillende medicin.

Kiropraktoren vurderer, om øvelser eller manuel behandling af led og muskler i ryggen vil kunne hjælpe. Behandlingen kan gøre smerterne mindre og hjælpe dig til at kunne bevæge dig bedre, mens vævet heler.

Når den værste påvirkning af nerverne er ovre, har du måske brug for hjælp til at
genoptræne din ryg. Her i klinikken er det typisk vores fysioterapeut der varetager denne del af behandlingen. Sørg for at tale med kiropraktoren om alle de ting, som du har spørgsmål til eller
bekymringer om.