Røntgen/MR


Klinikkens kiropraktorer har grundet deres uddannelse mulighed for at henvise til røntgen- og MR-undersøgelser på Radiologiske afdelinger i hele Region Syddanmark samt samarbejdspartnere i andre kiropraktiske klinikker eller privathospitaler med relevant udstyr. Kiropraktorerne følger retningslinjer fra Dansk Radiologisk Selskab i brug af disse undersøgelses-metoder. Spørg din kiropraktor herom hvis du er i tvivl eller har spørgsmål hertil!

Røntgenundersøgelse bruges hvis der er mistanke om strukturelle forandringer i kroppens knogler. Typisk er røntgenundersøgelser indikeret ved faldulykker, traumer i trafik, akutte sportsskader m.m. Røntgenundersøgelser kan ikke bruges til at vurdere på f.eks. artrose (tidligere benævnt som slidgigt) i ryg eller knæ! idet der ikke er fundet sammenhæng mellem de fund der er på røntgenundersøgelse og symptomer relateret til artrose. Røntgenundersøgelser er som udgangspunkt billig og nem at tilgå, men skal altid vurderes i forhold til den potentiel skadelige effekt heraf, da røntgenstråling er ioniserende og derfor skadelig for kroppens celler


MR-skanning (MRI) bruges når der er mistanke om mere alvorlig sygdom i kroppens strukturer. I bevægeapparatet benyttes MRI til at vurdere om der er en discusprolaps i rygsøjlen, om der er infektioner i kroppens knogler, muskler, led eller bruskskiver eller ved mistanke om brud i håndrods- eller fodrodsknogler. MRI er også velegnet til undersøgelser af dybe strukturer i skulder- og knæled. Tillige bruges MRI hvis der er mistanke om inflammatoriske sygdomme (gigt-lidelser), og gerne i kombination med blodprøver. MRI kan også blive en del af udredning af cancer-patienter, altid i samarbejde med praktiserende læge, der sørger for igangsætning af hele udredningsforløbet herved.