Hver sjette danske barn går til kiropraktor
Hvert sjette danske spædbarn går til kiropraktor. Et nyt forskningsprojekt sætter fokus på effekten af behandlingen af de børn med bevægeapparatsproblemer, der opsøger en kiropraktor.
Spædbørn med smerter i bevægeapparatet får hjælp hos kiropraktoren
Ca. 10 % af alle spædbørn får det man kalder kolik. Kolik defineres som uforklarlige anfald af gråd og irritabilitet, som varer mere end tre timer om dagen i mindst tre dage om ugen – og varer ved i mere end tre uger.
– Tidligere troede man, kolikbørn skreg på grund af ondt i maven, men nu fokuserer man på andre ting som f.eks. bevægeapparatet hos børnene: Måske græder de på grund af smerter i ryggen eller nakken, siger læge og ph.d. Lise Vilstrup Holm, der er projektleder for et nyt forskningsprojekt på Nordisk Institut for Klinisk Biomekanik på Syddansk Universitet, der skal undersøge hvordan kiropraktisk behandling af spædbørnskolik virker.
– Fra et lægeligt synspunkt er det interessant, om problemer i bevægeapparatet kan være opstået under graviditeten eller fødslen. Derfor rummer projektet også mulighed for at gennemgå graviditets- og fødselsforløb og se på indgreb i fødslen, herunder fx brug af sugekop, akutte kejsersnit etc., forklarer Lise Vilstrup Holm.
At være forælder til et kolikbarn kan være stressende og opslidende
Kiropraktorerne oplever, at der er en effekt af deres behandling af spædbørnskolik, og rigtig mange forældre søger hjælp hos kiropraktorer. Hver sjette 0-årige i Danmark – næsten 10.000 børn – besøgte i 2014 en kiropraktor.
– At være forælder til et kolikbarn kan være stressende og opslidende. Desuden viser det sig, at børn med kolik oftere end andre får adfærds- og søvnproblemer helt op i skolealderen. Derfor er der gode grunde til at undersøge, om kiropraktorbehandling kan hjælpe i stedet for at vente og håbe på, at det går over af sig selv, siger Lise Hestbæk, kiropraktor, ph.d og lektor på Nordisk Institut for Klinisk Biomekanik og SDU og tovholder for projektet.