Fra kvaksalver til integreret del af sundhedsvæsenet: Dansk Kiropraktor Forening fylder 100 år

6. maj, 2025

Foreningen er gået fra 10 til 1100 medlemmer på 100 år – og er undervejs blevet autoriserde og fået sin egen universitetsuddannelse.

Få sundhedsfaglige professioner har oplevet en lige så stor udvikling som kiropraktikken. For 100 år siden var der ca. 10 kiropraktorer i Danmark – og de var ikke populære i lægefaglige kredse. I dag er der ca. 1100 kiropraktorer i Danmark fordelt på ca. 300 klinikker i hele landet. Og samarbejdet med resten af sundhedsvæsenet fungerer strålende.

Kiropraktorerne fik autorisation i 1992 og allerede året efter, i 1993, kunne man studere Klinisk Biomekanik og dermed blive kiropraktor på Syddansk Universitet. Det betyder, at langt de fleste danske kiropraktorer har en dansk lang videregående universitetsbaseret uddannelse med fokus på diagnostiske kompetencer og bevægeapparatet. 

– Hvert år behandler danske kiropraktorer ca. 400.000 patienter for lidelser i deres muskler og led. Vi har som faggruppe i det danske sundhedsvæsen helt enestående specialistkompetencer inden for muskulo-skeletale problemer både på det diagnostiske og det behandlingsmæssige område, uanset om vi taler manipulation, rådgivning eller træning, siger Michael Christensen, formand for Dansk Kiropraktor Forening. 

Op gennem 1960’erne og 1970’erne ændrer Dansk Kiropraktor Forening sin definition af kiropraktik i Danmark. Man vil ikke længere være et alternativ til sundhedsvæsenet, men en del af det officielle sundhedsvæsen. Siden er kiropraktikkens rolle i det danske sundhedsvæsen blevet stadig større, flere bliver uddannet med øgede specialistkompetencer og forskningen er nu en stærk del af det samlede sundhedsfaglige forskningsmiljø i Danmark.  

– Hvert år bruger kiropraktorerne sammen med Danske Regioner mange millioner af vores egne midler på forskning – siden 1990 har vi  brugt ca 1/2 milliard kroner. Det betyder, at vi på Syddansk Universitet har et af de absolut stærkeste forskningsmiljøer i verden på det muskuloskeletale område – og vores dygtige forskere er efterspurgte i WHO og i udenlandske forskningsmiljøer. Det har krævet meget arbejde, men vi er kommet langt, siger Michael Christensen. 

Læs mere om Dansk Kiropraktor Forenings historie her: https://www.danskkiropraktorforening.dk/100